Traumatisering

Visste du att ca 60-80 % av en befolkningen varit med om en per definition traumatisk händelse, ca 25 % flera händelser, men att endast ca 5-6 % får Posttraumatiskt stressyndrom i Sverige? De flesta av oss människor har alltså en ganska bra motståndskraft gentemot bestående besvär efter ett trauma. Vi har en fantastisk förmåga att självläka! Men de som inte gör de kan komma att lida flertalet år både psykiskt och fysiskt. Imorgon föreläser jag och en kollega om kris, trauma och PTSD för ett gäng sjuksköterskor. Då många symtom efter traumatiska händelser kan märkas genom somatiska besvär, har sjuksköterskor en viktig roll i bedömningen av en patients problematik. Finns det en tydlig medicinskt förklaring, eller är den mer psykologisk? Värk, smärta, domningar, epilepsiliknande anfall, magbesvär, migrän… Exempel på symtom som kan ha varierande förklaringsmodell. Den lidande personen har ofta egna svar, om vi bara frågar. Ask don’t tell! Lita på att människor har mer eller mindre medvetet en egen och ofta rätt förståelse för sina problem.

 

image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: